Decyzja o rozpoczęciu starań o dziecko, a później czas ciąży, to jeden z najbardziej magicznych i wyczekiwanych momentów w życiu wielu kobiet. Młode mamy często stoją przed setkami pytań, na które znajdują sprzeczne odpowiedzi – czy to w internecie, czy w najbliższym środowisku. Już na etapie planowania ciąży warto możliwie jak najlepiej przygotować się do tego wyjątkowego czasu.
Okazuje się, że przygotowanie do ciąży ma znacznie głębsze korzenie, niż może się wydawać! Na ten temat w swojej pracy naukowej pisał doktor Weston Price. Już w latach 30-tych XIX wieku, podczas swoich podróży po świecie badał zachowania i sposób życia poszczególnych plemion rdzennych mieszkańców Północnej i Południowej Ameryki, Malezji, Polinezji, Afryki i Australii. Doszedł do istotnych wniosków – okazało się, że praktycznie w każdym regionie, niezależnie od kontynentu, kraju czy plemienia, zarówno kobiety, jak i mężczyźni w okresie rozrodczym w naturalny sposób zmieniali swoją dietę na taką, która obfitowała w składniki odżywcze i była zdrowsza dla ich organizmów.
Korzyści z przygotowania do ciąży – dla dziecka
Twoja dieta przed ciążą oraz sposób życia i kondycja mają ogromne znaczenie na rozwój płodu. Już od samego początku ciąży zapotrzebowanie na składniki odżywcze diametralnie się zmienia, tak, by zapewnić dziecku zrównoważony i zbilansowany rozwój. A na co wpływa prawidłowa dieta?
Po pierwsze – na rozwój narządów wewnętrznych i ciała płodu. Dieta ma kluczowy wpływ na prawidłowe kształtowanie się wszystkich narządów wewnętrznych i organów dziecka. Niedobory witamin i istotnych dla życia i zdrowia elementów mogą mieć katastrofalne skutki i spowodować zaburzenia w rozwoju mózgu, kości czy organów dziecka. Przykładem może być tutaj niedobór kwasu foliowego, bardzo często stanowiącego nieodłączny element suplementów diety dla kobiet w ciąży. Jego brak w diecie przyczynia się do powstawania wad cewy nerwowej. Innym przykładem są niedobory witaminy D i wapnia, które zakłócają prawidłowy rozwój kości.
Odpowiednia dieta podczas ciąży odpowiada też za masę urodzinową – a wraz z nią związane zdrowie noworodka. Przykładem jest tutaj makrosomia (czyli duża masa urodzeniowa noworodka) będąca często powikłaniem cukrzycy ciążowej, na którą ogromny wpływ ma dieta matki.
Dieta w ciąży – skutki długoterminowe
Niewiele kobiet wie, że dbając o dietę wpływa również na… nawyki żywieniowe dziecka. Jest to tak zwane programowanie żywieniowe. Okazuje się, że to, co jemy w ciąży, ma nie tylko wpływ na zdrowie dziecka, ale również na jego preferencje żywieniowe. Część smaków ze spożywanych posiłków przenika do płynu owodniowego w łonie matki, dzięki czemu jesteśmy w stanie „zaprogramować żywieniowo” nasze dziecko tak, by już od najmłodszych lat przejawiało zdrowe nawyki.
Nie można zapomnieć o tym, że prawidłowa dieta wpływa na zdrowie dziecka w dalszym okresie życia. Często negatywne nawyki żywieniowe mamy w tracie ciąży dają o sobie znać dopiero w późniejszym okresie życia dziecka. Dobrym przykładem jest tutaj niedożywienie dziecka w pierwszym trymestrze życia oraz przekarmienie go w trzecim, co może skutkować skłonnością do otyłości w późniejszym życiu. Często również nadciśnienie, cukrzyca czy choroby serca u dorosłych mogą być wynikiem nieodpowiedniej diety matki w czasie ciąży.
Korzyści z przygotowania do ciąży – dla mamy
Nie od dziś wiadomo, że rozwijający się płód korzysta ze składników odżywczych, niezbędnych mu do rozwoju, które swojemu organizmowi dostarcza jego matka – i może to prowadzić do niedoborów w organizmie kobiety. Na szczęście prawidłowa dieta zabezpieczy Cię przez ich konsekwencjami a dodatkowo – ułatwi rozwój dziecku.
Odpowiednio zbilansowana dieta może poprawić Twoje samopoczucie w ciąży. Optymalna ilość składników odżywczych może znacząco zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości, z którymi borykają się ciężarne kobiety. Przykładowo, wystarczający poziom witamin z grupy B oraz ich suplementacja mogą uchronić przyszłą mamę przed nudnościami i wymiotami.
Co bardzo istotne, dbając o swój jadłospis dbasz również o bezpieczeństwo ciąży. Niestety, coraz częstszym problemem jest cukrzyca ciężarnych, nadciśnienie oraz inne schorzenia, których ryzyko można było zminimalizować dzięki prawidłowej diecie w okresie przygotowania do ciąży oraz podczas jej trwania. Dodatkowo – w ten sposób zadbasz też o prawidłową masę ciała w ciąży. Oprócz dobrej kondycji i samooceny przyszłej mamy, prawidłowa masa w trakcie trwania ciąży ma duży wpływ na zdrowie kobiety.
Dieta a forma po porodzie
Warto wiedzieć o tym, że masz wpływ również na… lepszy przebieg porodu. Niedobory niezbędnych składników odżywczych zwiększają ryzyko przedwczesnego porodu. Dodatkowo, poród stanowi dla kobiety ogromny wysiłek fizyczny – który naturalnie lepiej i łatwiej zniesie organizm, który jest do niego dobrze przygotowany i sprawny.
Jeżeli zależy Ci na szybkim powrocie do formy po porodzie – koniecznie przyjrzyj się swojej diecie. Poród to tak naprawdę dopiero początek, bo już chwilę później musisz być gotowa na całodobową opiekę nad noworodkiem. Twój organizm będzie w tym czasie wystawiony na wiele prób i dlatego odpowiednia, zbilansowana dieta dostarczająca wszystkie składniki odżywcze wspomoże Twój organizm.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o prawidłowym przygotowaniu do ciąży, tym, jak zmienić codzienne nawyki żywieniowe oraz jak zadbać o dietę podczas ciąży – sięgnij do sprawdzonych, merytorycznych źródeł. Informacje od koleżanek czy rodziny często mogą wprowadzić Cię w błąd, a przecież w tak ważnym okresie nie powinno być miejsca na pomyłki. Do nowych źródeł, doskonałych dla kobiet w ciąży, należy seria e-booków Mamy Pomysł Na, przygotowanych przez dietetyka dla wszystkich przyszłych mam. Przystępny język, liczne wskazówki i odpowiedzi na najczęstsze pytania sprawią, że przejdziesz przez ciążę bezpiecznie i spokojnie! Sprawdź na stronie internetowej www.mamypomyslna.pl.