Nadzienie do indyka grzechu warte

 

Absolutna rewelacja!! Przepis jest bardzo prosty. Do farszu można dodawać składniki jakie się lubi. Można go zamrozić, nim nadziewać, podawać jako dodatek. I w każdej wersji jest przepyszny!! Mnie, zupełnie niezamierzenie, wyszło danie prawie świąteczne. A w sumie dlaczego prawie? Można spokojnie takie delikatesy podać na pierwszy lub drugi dzień świąt! A zatem do dzieła.

Przepisy na bazę i nadzienia 2-4 podrzuciła Ewa B.

Baza nadzienia jest następująca:

Bułka pokrojona w 1 cm kostki,

wydrążone jabłka pokrojone w takie same kostki,

drobno posiekaną cebulę.

Do tego dochodzi jeszcze ok. 1/2 l bulionu do zalania. I to w sumie cała baza, z której można zrobić dowolne smakowo nadzienie.

g4049

Ja dodałam:

migdały, wcześniej obrane i uprażone w piekarniku

i suszoną żurawinę.

Po zalaniu bulionem i wymieszaniu wstawiłam do piekarnika na 30 minut

Po tym czasie wyjęłam z piekarnika przepięknie podpieczone, pachnące i błyszczące.

Posypałam świeżą żurawiną i po prostu usiadłam z wrażenia!! Tak wyglądało!!!

Co było dalej??? Wzięłam łyżkę, zanurzyłam i … spróbowałam!!! Hm…..

Co ja Wam będę mówić no…

I teraz tak: podam przepis na bazę i cztery warianty smakowe. Ale tak jak napisałam na początku, można dodawać przez siebie wybrane produkty, lub nawet jeden, ulubiony: np.: hiszpańskie chorizzo, jeśli lubimy na ostro. I druga sprawa: to jest farsz do nadziewania, ale może służyć jako dodatek do dań mięsnych czy warzywnych.

Także wszystko według gustu i wyobraźni!

[print_this]

Przepis: nadzienie do indyka

BAZA:

- 1 bułka paryska , wrocławska, poznańska lub podobna

- 3 jabłka kwaśne ( Szara Reneta, Bojkeny, itp.)

- 1 duża cebula

- 1 ¾  szklanka wrzątku

- 2 kostki rosołu z kurczaka lub bulionetka Knorr z kurczaka

- pieprz do smaku

- ½ szklanki oleju

Przygotowanie:

 - bułkę pokroić w 1 cm kostkę

- jabłka przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w pół cm kostkę

- cebulę posiekać

- kostkę rosołową lub bulionetkę rozpuścić we wrzątku.

- do dużej miski wsypać bułkę, cebulę i jabłka – przemieszać

- dodać pieprz/sól i ponownie przemieszać

- polać bulionem i wymieszać

- wstawić do rozgrzanego do 150 stopni (5 poziom) piekarnika na 30 minut od czasu do czasu mieszając

 

Tyle baza. Teraz czas, co by naszą bazę nieco podrasować:)

 

1. Nadzienie a’la getmama

Składniki:

- baza

- 1 szklanka migdałów

- garść suszonej żurawiny

- pół szklanki świeżej żurawiny

Przygotowanie:

- migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 20-25 minut, po czym obierać. Jeśli macie opanowaną umiejętność strzelania z pestek wiśni/czereśni, tak to właśnie się obiera sparzone migdały:)

- obrane migdały ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i do rozgrzanego do 175 stopni (poziom 3,5) wstawić na jakieś 6 minut aż się zrumienią

- przygotować bazę do zalania bulionem

- do bazy dodać migdały i suszoną żurawinę

- zalać bulionem

- wstawić do nagrzanego do 150 stopni (poziom 3) piekarnika na 30 minut od czasu do czasu mieszając

 

2. Nadzienie ziołowe

Składniki:

- baza

- 1 szklanka selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki

- 1 szklanka migdałów

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

-2 łyżki posiekanej świeżej szałwii

- ½ łyżki szałwii suszonej roztartej na proszek

Przygotowanie:

- migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 20-25 minut, po czym obierać. Jeśli macie opanowaną umiejętność strzelania z pestek wiśni/czereśni, tak to właśnie się obiera sparzone migdały:)

- obrane migdały pokroić w słupki

- razem z pozostałymi składnikami dodać do bazy

 

3. Nadzienie bakaliowe (meksykańskie)

Składniki:

- baza

- 1 szklanka migdałów

- 1 ½  szklanki orzechów włoskich

- ¾  szklanki orzechów laskowych

- 1 ½  szklanki rodzynek

- 1 ½  łyżki tymianku cytrynowego

- ¾ szklanki oliwek zielonych

- ½  szklanki oliwek czarnych

- 2 papryczki chilli

Przygotowanie:

- migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 20-25 minut, po czym obrać. Jeśli macie opanowaną umiejętność strzelania z pestek wiśni/czereśni, tak to właśnie się obiera sparzone migdały:)

- obrane migdały i orzechy ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i do rozgrzanego do 175 stopni (poziom 3,5) wstawić na jakieś 6 minut aż się zrumienią. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia

- oliwki pokroić na ćwiartki

- posiekać chili

- orzechy i migdały rozdrobnić, wymieszać z oliwkami, tymiankiem i chili. Dodać do bazy

 

4. Nadzienie kasztanowe

Składniki:

- baza

- 1 szklanka masy kasztanowej z puszki *

- 1 kg świeżych kasztanów

 Przygotowanie:

- kasztany obrać z łupinek i skórki. Jeśli nie można ściągnąć skórki można je sparzyć, odstawić lub lekko podprażyć w piekarniku (tak jak migdały)

- masę z puszki rozcieńczyć przygotowanym bulionem.

- obrane kasztany pokroić . Kilka obranych kasztanów (tyle, ile osób przy stole) zostawić do dekoracji

- pokrojone kasztany i masę kasztanową dodać do bazy

- pozostawione kasztany do dekoracji wsadzić do sosu spod indyka na 30 minut przed końcem pieczenia. Ułożyć na półmisku dookoła upieczonego indyka i nakładać każdemu na talerz

- z tym nadzieniem świetnie smakują smażone borówki, żurawina lub aronia do mięsa.

*  jeśli nie dostaniemy gotowej masy można kupić puszkę lub zafoliowane całe kasztany i zmiksować z cukrem.

UWAGA! Do każdej porcji indyka z naszym nadzieniem możemy przygotować sos z żurawin miksując żurawiny z cukrem i przecierając to przez sitko. Można podawać ten sos na ciepło i na zimno!

DLA KAŻDEGO TYPU: Po wymieszaniu składników nadzienie przełożyć do dużej płaskiej brytfanki, skropić oliwą i wstawić na górę piekarnika nad piekącego się indyka pól godziny przed końcem. Co kilka minut przemieszać, aby równo się upiekło.

Można część nadzienia wsadzić do środka indyka aby nabrał aromatu nadzienia.

 

[/print_this]

Jeśli skorzystacie z tych przepisów, napiszcie jak smakowało Wam i Waszym bliskim!! Nie mogę się już doczekać!! Piszcie!

bbr

A już jutro przepis na roladki z indyka nadziewane farszem a’la getmama!! Hmmmm…..cierpliwości…

Ściskam mocno…

One thought on “Nadzienie do indyka grzechu warte

  1. Ewcia

    Ad. 1
    No to tym razem podrasuję twój sosik żurawinowy :-)

    300 g świeżej (ostatecznie mrożonej- ale po co, przecież mamy szczyt sezonu) żurawiny
    200 g cukru drobnego (ewentualnie cukru pudru)
    75 ml wody
    20 ml wiśniówki (to to podrasowanie)- świetnie nadaje się Nalewka Babuni

    wszystko wkładamy do garnka i mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką gotujemy aż zaczną pękać owoce (około 10 minut)można je lekko rozgniatać.
    ewentualnie dosłodzić lub zakwasić sokiem z cytryny.

    ponieważ żurawina ma dużo pektyny, podczas stygnięcia zgęstnieje do konsystencji galaretki; po podgrzaniu ponownie zrobi się płynny.

    Ad. 2
    świetny jest też do tego sos z pieczenia drobiu, do którego należy dodać 10 – 15 ml brandy (ew. wódki)i nasiona z 1 dużego granatu lub 3/4 szklanki czerwonej porzeczki (może być mrożona)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>